Elävä maaseutu tarvitsee toimivan infran!

Maaseutupolitiikka

Tervetuloa elävä maaseutu tarvitsee toimivan infran! - Maaseudun INFRA –verkoston päätösseminaariin ma 15.2.2021 klo 15.2.2021 klo 9-12.00. Ilmoittaudu mukaan kunta-tv:n webinaarilähetykseen kuulemaan mistä elinvoimainen maaseutu on tehty.

Maaseudun INFRA -verkosto on yksi Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) viidestä verkostosta. Laaja asiantuntijaverkosto on edistänyt maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014–2020 tavoitteita ja toimenpiteitä vahvistaen maaseudun elinvoimaista toimintaympäristöä niin tiestön ja liikenneverkkojen, vesihuollon, tietoliikenne- ja sähköverkkojen kuin maankäytön ja kaavoituksen osalta.

Kuntaliiton koordinoima Maaseudun INFRA -verkosto on työskennellyt vuoden 2017 syksystä tähän saakka ja nyt onkin aika summata verkoston monipuolinen ja aktiivinen työ. Seminaarissa keskustellaan verkostossa mukana olleiden asiantuntijoiden kanssa maaseudun elinvoimaisen toimintaympäristön tulevaisuuden näkymistä.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan verkoston työn tuloksista ja vaikutuksista, miten ne kytkeytyvät ajankohtaisiin uudistuksiin ja muutostrendeihin ja mitä eväitä verkostomme toiminta antaa tulevaisuuden elinvoimaisen maaseudun kehittämiseen.

Ilmoittaudu mukaan ja tilaa itsellesi kalenterivaraus täältä.

Tilaisuuden ohjelma

9.00 - 9.25 Avauspuheenvuorot

 • Tilaisuuden avaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä
 • Kuntaliiton terveiset tuo varatoimitusjohtaja Timo Reina 
 • Verkoston puheenjohtaja erityisasiantuntija Taina Väre Kuntaliitosta avaa keskustelut maaseudun elinvoimaisen toimintaympäristön lähtökohdista. 
 • Alkuun nähdään myös videotervehdykset maaseudun turvallisuudesta Heikki Laurikaiselta, SPEK, ja Vesa-Pekka Tervolta, Kuntaliitto. 

9.25 - 10.30 Miltä perusinfraan liittyvät uudistukset näyttäytyvät maaseudun näkökulmasta?

 • Paneelikeskustelut tiestöstä ja liikenneverkoista sekä vesihuollon kehittämisestä juontaa Kuntaliiton yhdyskuntatekniikan päällikkö ja Maaseudun INFRA -verkoston varapuheenjohtaja Paavo Taipale.
 • Kuulemme myös kommenttipuheenvuorot Liikenne12-suunnitelmasta Kaisa Kuukasjärveltä liikenne- ja viestintäministeriöstä ja kansallisesta vesihuoltouudistuksesta Katri Saukkoselta maa- ja metsätalousministeriöstä. 
 • Ennen taukoa kuullaan videotervehdykset maaseudun jätehuollon kuulumisista ja tulevaisuuden näkymistä Kuntaliiton Tuulia Innalalta, KIVOn Riku Eksymältä ja MTK:n Minna Ojanperältä

10.30 - 10.40 TAUKO

10.40 - 11.20 Miltä verkostossa esiin nousseet aiheet näyttäytyvät tällä hetkellä kunnissa?


 • Tiiviimmät keskustelut juontaa Maaseudun INFRA -verkoston verkostokoordinaattori Emilia Osmonen.
  • Miten MRL-uudistus näyttäytyy maaseudun asumisen, yritystoiminnan edellytysten ja rakentamisen mahdollistajana? Keskustelussa mukana Kuhmon kaupunginjohtajaTytti Määttä ja Kuntaliiton kehittämispäällikkö Anne Jarva
  • Miten kuntametsät näyttäytyvät kunnissa ja mitä tavoitteita kunnilla on metsille? Keskustelussa mukana Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä ja Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen

11.20 - 11.40 Tietoliikenneyhteyksien merkitys maaseudulla

 • Verkoston yhtenä ajankohtaisena aiheena on ollut maaseudun tietoliikenneverkkojen ja huippunopean laajakaistan saavutettavuus ja toimivuus. Aiheesta käydään keskustelua Olli Lehtosen, Luonnonvarakeskus/Itä-Suomen yliopisto, alustuksen johdattelemana. 

11.40 - 12.00 Lopputerveiset - Mitä mukaan Maaseudun INFRA -verkoston toiminnasta

 • Seminaarin päätteeksi käydään keskustelua Maaseudun INFRA-verkoston vuosien 2017-2021 toiminnasta ja maaseutupolitiikan kokonaisohjelman tulevaisuuden näkymistä. Keskustelua alustaa Kuntaliiton Jarkko Huovinen, joka on toiminut myös Kuntaliiton edustajana maaseutupolitiikan neuvostossa.

   Lisätietoja