Kunnat kestävyyshaasteiden ratkaisijoina – Kestävän kehityksen viikko tekee näkyväksi ja vahvistaa tietoisuutta

Raaseporin Kestävän kehityksen asiantunitja Miina Rautiainen, kuvaaja: Ella Seger

Kestävän kehityksen viikkoa vietetään eri puolilla Suomea 22.–28.9.2025. Viikko tarjoaa kunnille, järjestöille, yrityksille ja muille paikallisille toimijoille tilaisuuden nostaa esiin konkreettisia tekoja, joilla edistetään kestävää kehitystä. Tavoitteena on tehdä näkyväksi arjen valintoja ja käytäntöjä, jotka tukevat niin paikallista kuin globaalia kestävyyttä.

Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä, ja tämä näkyy myös syyskuussa vietettävällä Kestävän kehityksen viikolla. Kunnat eri puolilla Suomea osallistuvat viikkoon monin tavoin. Oletteko te jo suunnitelleet, miten oma kuntanne on mukana? Kestävän kehityksen viikko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tuoda esiin paikallisia tekoja ja sitoutumista kestävyyteen. Viikko toimii valmiina alustana, jonka kautta voi konkreettisesti esitellä, mitä kunnassanne jo tehdään kestävän kehityksen hyväksi, arjessa, palveluissa ja yhteistyössä.

Arjen teot esiin – Raasepori osallistuu Kestävän kehityksen viikkoon

Tänä vuonna Raasepori osallistuu Kestävän kehityksen viikkoon ensimmäistä kertaa virallisesti. Kunnassa on tehty pitkäjänteistä työtä kestävyyden edistämiseksi jo pitkään. Osallistumisen taustalla on halu tehdä näkyväksi kestävän kehityksen yleismaailmallisia tavoitteita, niitäkin, jotka voivat monille tuntua etäisiltä tai vaikeasti hahmoteltavilta. Kestävän kehityksen viikko tarjoaa konkreettisen tavan tuoda nämä tavoitteet osaksi arkea.

Ohjelman suunnittelu aloitettiin toimialarajat ylittävässä kestävyystyöryhmässä. Tavoitteena on esitellä kunnassa jo tehtävää arjen työtä kestävän kehityksen näkökulmasta ja madaltaa osallistumiskynnystä. Ideoita ovat esimerkiksi hulevesikosteikon esittely sekä jätevedenpuhdistamon avoimet ovet, asioita, jotka ovat osa kunnan jokapäiväistä toimintaa, mutta joita voi tarkastella uudessa valossa kestävyyden tavoitteiden kautta. Esimerkiksi vesilaitoksen työ puhtaan veden turvaamiseksi liittyy suoraan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Raaseporin kaupungin työntekijöille tarjotaan Kestävän kehityksen viikolla myös mahdollisuus käydä verenluovutuksessa työajalla.

Kirjastot ovat mukana Kestävän kehityksen viikon ohjelmassa, ja myös paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä kannustetaan osallistumaan. Kestävyyden edistäminen on herättänyt laajasti kiinnostusta kunnassa. Miina Rautiaista, Raaseporin kestävän kehityksen asiantuntijaa, ilahduttaa työyhteisöstä tulevat ideat ja aktiivinen osallistuminen. 

“On ilahduttavaa nähdä, miten arjen teot ja ihmisten välittäminen nousevat esiin. Kestävyys ei vaadi suuria tai monimutkaisia tekoja – tärkeintä on halu vaikuttaa ja katsoa asioita uudesta näkökulmasta myös omassa työssä ja arjessa,” Miina Rautiainen toteaa.
Raaseporin kaupungintalo taustalla ja sen edustalla jo toista kesää villiintyvä nurmikko - joka osa viillimpi Raasepori kampanjaa.
Raaseporin kaupungintalo taustalla, edustalla jo toista kesää villiintyvä nurmikko - osana viillimpi Raasepori kampanjaa. Kuvaaja: Miina Rautiainen

Yhteinen viesti kestävyydestä – liputus yhdistää paikallisen ja globaalin

Raaseporissa liputetaan SDG-liputuspäivänä 25.9. kaupungintalon edustalla. Liputus on tapa osoittaa tukea YK:n kestävän kehityksen tavoitteille ja tuoda ne näkyväksi kuntalaisten arjessa. Liputuspäivä osuu samaan aikaan Kestävän kehityksen viikon kanssa, mikä tarjoaa luontevan tilaisuuden yhdistää paikalliset teot globaaleihin tavoitteisiin.

Myös muissa kunnissa on innostuttu osallistumaan YK:n Agenda 2030 -liputuspäivään. Esimerkiksi Espoossa lippu nousi viime vuonna kaikkien koulujen pihoihin, mikä toi teeman konkreettisesti lasten ja nuorten arkeen. Suomen kuusi suurinta kaupunkia juhlistavat SDG-tavoitteiden kymmenvuotista olemassaoloa ja liputtavat Kuntaliiton kanssa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna 25.9.2025

Strateginen kestävyys kunnissa – Kuntaliitto kannustaa tekoihin ja vertaisoppimiseen

Kuntaliitossa korostetaan, että kestävän kehityksen edistäminen on perustavanlaatuinen osa kuntien strategista työtä. Kestävyyttä kannattaa johtaa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Erityisasiantuntija Eveliina Kiema-Majanen muistuttaa: 

“Kestävyys on olennainen osa jokaisen kunnan ja kaupungin elinvoimaista tulevaisuutta. Kun kunta tuo kestävyysnäkökulman mukaan johtamiseen ja strategiatyöhön, edistää se kuntalaisten hyvinvointia, taloudellista kestävyyttä ja ympäristön kantokykyä.”

Kuntaliitto kannustaa kuntia hyödyntämään Kestävän kehityksen viikkoa tilaisuutena tuoda esiin paikallisia tekoja ja ratkaisuja, joilla rakennetaan kestävää tulevaisuutta. Kuntaliitto rohkaiseekin kuntia jakamaan hyviä käytäntöjä ja oppimaan toisiltaan.

“Paras tapa löytää kunnan tai kaupungin oma tapa toimia kestävästi on oppia muilta. Kestävän kehityksen viikko on mitä mainioin foorumi vertaisoppimiselle ja kestävyysoivalluksille!” Kiema-Majanen toteaa.

Sodankylän kunta palkittiin paikallisen kestävän kehityksen edelläkävijänä

Sodankylän kunta palkittiin viime vuoden estävän kehityksen viikon yhteydessä paikallisen kestävän kehityksen edelläkävijänä Maaseutupolitiikan neuvoston ja Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristön toimesta. Palkinto myönnettiin Sodankylän kunnalle sen kunnianhimoisesta ja monipuolisesta kestävän kehityksen viikon ohjelmasta.

– Kunta on nostanut esiin kestävän kehityksen haasteita erityisesti arktisella alueella ja näyttänyt esimerkkiä siitä, miten kunnat voivat vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin. Kunnan monipuolinen ohjelma viikon aikana on innostanut muitakin kuntia toimimaan kestävän kehityksen puolesta, perusteli palkintoa maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Antonia Husberg syksyn 2024 maaseutuparlamentissa Nurmeksessa.

Palkinto oli tunnustus Sodankylän kunnan panostuksesta kestävän kehityksen edistämiseen paikallisesti. Kestävän kehityksen viikon aikana kunta järjesti monipuolisesti tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka liittyivät kestävään kehitykseen. Sodankylässä suunnitellaan jo tämän vuoden tapahtumia, tavoitteena laajentaa ohjelmaa kyliin.

”Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – mitä voimme tehdä”
”Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – mitä voimme tehdä” - näyttelyn avajaiset Sodankylän kunnantalolla, Kestävän kehityksen viikolla 2024

Uutisen yläkuva: Raaseporin Kestävän kehityksen asiantunitja Miina Rautiainen, kuvaaja: Ella Seger

Lisätietoja antaa:

  • Backlund, Nora

    KERÄ-verkoston erityisasiantuntija / Svenska lantbrukssällskapens förbund

    Sähköpostiosoite: nora.backlund@slf.fi
    Puhelinnumero: 044 079 7079