Maaseutuleirillä luotiin Maaseudun manifesti

Maaseutuleiri Virroilla 28-29.9.2023

Maaseudun Manifesti laadittiin ensimmäisellä Maaseutuleirillä 28.-29.9.2023 Virroilla. Se on tulosta innostuneiden maaseudun puolustajien yhteisestä visiosta ja omistautumisesta maaseudun kehityksen edistämiseen ja yksipuolisen maaseudun mielikuvan muuttamiseen.

MAASEUDUN MANIFESTI


Mitä maaseutu on? 

Monelle maaseutu on kärpäsiä, hiihtolatuja, laiduntavia lehmiä. Mökkejä joihin kaupunkilaiset pakkautuvat juhannuksen viettoon. Osalle se on mielikuva pitkistä etäisyyksistä ja lakkautettavista kyläkouluista, toisille paljaat varpaat aamukasteisella nurmikolla, mummolamuistot ja havumetsän pihkainen tuoksu. Mopopoikia, traktoritanssiaisia ja juoruakkoja.

Kun asiaa katsotaan vähän pintaa syvemmältä nähdään että maaseutu ei ole ainoastaan kaupunkilaisten virkistymisalue. Se on Suomen ekologinen ja taloudellinen selkäranka. Se on tässä muuttuvassa maailmassa meidän paras turvatakuu. Maaseutu on ruoka-aitta, vesivaranto ja hiilinielu. Metsissä kasvaa meidän vientitase ja sillä valmistetaan ja pakataan lähes kaikki kotimainen kauppojen hyllyille.

Mummonmökit eivät ole jämähtäneet historiaan, vaan ovat kytkettynä laajakaistaan. Yhä useammat tietotyöläiset tekevät kansainvälistä kauppaa savusaunan seinustalla. Yhä useammat kansainväliset matkailijat haluavat tulla kokemaan neljän vuodenajan luonnonvoimat.

Tämän lisäksi maaseudun henkiset rikkaudet ovat käsittämättömät. Se mitä suomalaiseksi identiteetiksi kutsutaan kuten: luontoyhteys, puhtaus, naapuriapu, rehellisyys ja sisu ovat syntyneet maaseudulla ja totta puhuen ne ovat ominaisuuksia joita ilman ei kaupungin ulkopuolella edes pärjää. Maaseudulla korjataan, selvitään ja eletään kestävästi. Hädän hetkellä ystäviin voi todella luottaa. Järven ja metsän välissä, Otavan alla, ihmiset punnitaan tekojen mukaan. Siellä sukupuolella, ihonvärillä tai uima-asulla ei ole paljoakaan painoa.

Me olemme nähneet myös hädän. Kaupungistumisen ja keskittämishuuman kiihtyessä maaseutu ei ole saanut sille kuuluvaa arvostusta. 

Tämä on kehityssuunta, jota me emme suostu katsomaan sivusta.

Me muistutamme koko kansakuntaa maaseudun tärkeydestä. Herätämme jokaisen suomalaisen metsäläisjuuret talviunilta ja nostamme kylät uuteen kukoistukseen.

Me olemme maaseudun nöyrien ja hiljaisten ääni.

Me teemme maaseudun ihmiset näkyviksi.

Me olemme rohkeasti maalaisia ja tämä tarina on vasta alussa.

Maaseudun Manifesti laadittiin ensimmäisellä Maaseutuleirillä 28.-29.9.2023 Virroilla. Se on tulosta innostuneiden maaseudun puolustajien yhteisestä visiosta ja omistautumisesta maaseudun kehityksen edistämiseen ja yksipuolisen maaseudun mielikuvan muuttamiseen.

KYMMENEN KONKREETTISTA TOIMENPIDETTÄ, JOIHIN SITOUDUMME MAASEUDUN PUOLESTA

1. Älä puhu pahaa

Me emme luo vastakkainasettelua puheissamme, emmekä kutsu maaseutua syrjäseuduksi. Lähestymme maaseudun ongelmia ratkaisujen kautta, emme kauhistellen.

2. Kehu ja kannusta

Me ylläpidämme positiivista puhetta maaseudusta. Me leikittelemme kielellä ja tuomme maaseutusanaston nykyaikaan. Julistamme landemian ilosanomaa ja kerromme tarinoita maaseudun sankareista.

3. Jaa

Me emme ole kateellisia naapurikylien oivalluksista ja meidän omat hyväksi havaitut toimintatavat ja oivallukset ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Me autamme kaikkia maaseudun toimijoita, olitpa kyläläinen, matkalainen, asukas tai alkutuottaja. Parhaat oivalluksemme on tehty jaettaviksi. Me pidämme meteliä sosiaalisessa mediassa. Meitä ei voi olla kuulematta.

4. Käytä maaseudun palveluita

Ostamme joululahjaksi vähintään yhden lähituottajan tuotteen ja maksamme siitä sen arvoisen hinnan.

5. Vaali perinteitä

Ymmärrämme historian arvon. Osallistumme perinteisiin juhliin ja tuemme käsityöläisiä. Meille metsäläisjuuret ovat arvokkaat.

6. Älä poissulje

Maaseutu ei syrji. Kaikki ovat tervetulleita maaseudun kehittämiseen. Maalla sukupuolella, ihonvärillä, kansalaisuudella, seksuaalisella suuntautumisella tai uskonnolla ei ole väliä. Maaseudulla ihminen punnitaan tekojen mukaan. Tähtikirkkaan taivaan alla tai saunan pimeässä kaikki on saman arvoisia.

7. Punge maaseudun ihmisiä joka mediaan

Me vaadimme maaseudun äänen keskusteluohjelmiin ja lehtien otsikoihin. Kun huomaamme että maaseudun näkökulma puuttuu, emme vain puhise itseksemme, vaan korjaamme ystävällisesti toimittajaa.

8. Järjestä kokoontumisia

Me järjestämme maaseudun tapahtumia. Saunaillat, lavatanssiretket, maaseututreffit ja maaseutuleirit, kaikki ajavat yhteistä asiaamme.

9. Muista että sinä olet maaseudun brändilähettiläs

Sinulla on kaikki valta esittäytyä maaseudun brändilähettiläänä, sinulla on meidän kaikkien tuki.

10. Älä syö keltaista lunta

Kun puolustat maaseutua, niin muista vanha sanonta. Jos sian kanssa painii, niin kumpikin tulee likaiseksi, mutta sika tykkää siitä. Innostuneita kehittäjiä on, keskity heihin enemmän kuin kyynisiin änkyröihin.

Lisätietoja

Maaseutuleiri oli osa maaseutupolitiikan KEHÅ-verkoston koordinoimaa Kestävän kehityksen viikkoa. Maaseutuleirin ideaa toteuttivat Piritta Syrjälä, Aktion Österbotten ry, Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Koskinen, Kestävän kehityksen viikko verkostohankkeen erityisasiantuntija Nora Backlund ja Suomen Kylät ry:n maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo.

  • Backlund, Nora

    KEHÅ-verkoston erityisasiantuntija / Svenska lantbrukssällskapens förbund

    Sähköpostiosoite: nora.backlund@slf.fi
    Puhelinnumero: 044 079 7079