Erikoisjuuston valmistusta vuoren rinteellä

Juustola vuoristossa

Euroopan maaseutuparlamentin 2019 yhteydessä Luoteis-Espanjassa Asturian alueelle järjestetyllä tutustumiskäynnillä vierailimme maaseudun kehittämisen kannalta merkittävissä kohteissa ja maaseutuyrityksissä. Reciegos nimisessä kunnassa kävimme juustola-maaseutumatkailukohteessa nimeltä Reciegos Cheesemaking Complex.

Asturiassa laaksojen pääosin jyrkät rinteet ovat laajasti nurmiviljelyssä ja lehmät laiduntava rinteillä. Alueen maanviljely on kuitenkin suurelta osin vain kotitarvekäyttöön menevää pienimuotoista viljelyä. Vuoristoisuus, korkeuserot ja jyrkät vuoret estävät auringon vaikutuksen laaksojen pohjiin saakka muulloin kuin keskikesällä ja Asturian maakuntaan tuodaankin ruokaa sekä muualta Espanjasta että ulkomailta.

Maaseutumatkailua ja juuston valmistusta

Asturian alueen yrityksistä tutustumiskohteeksi valikoitunutta matkailua ja ruokaa yhdistävää yritystä esitteli yrityksen perustaja ja koko alueen juuston valmistuksen äitihahmo, Marigel Alvarez (vasen kuva), jo seniori-ikäinen rouva yhdessä tyttärensä, nykyisen yrittäjän Natali Lobeto Alvarezin (oikea kuva) kanssa. Quesería Reciegos (http://www.complejoreciegos.com/) on kolmen tähden maaseutumatkailuhotelli, jossa on 18 petipaikkaa jakautuen 8 huoneeseen. Samassa rakennuksessa toimii juustola, Queso Casín, jossa juustoa (kuva keskellä) valmistetaan kaksi kertaa viikossa ja kerralla käytetaään 1000 litraa maitoa. Juuston kokonaiskypsymisaika on 60 päivää.


Juuston valmistus aloitettiin ensin hyvin pienimuotoisesti mutta vuonna 1996 valmistuivat uudet juustonvalmistuksen tilat ja matkailurakennus Leader-rahoituksen tukemana. Tällä hetkellä kaikki maito ostetaan alueen muilta tiloilta, mutta aiemmin heillä on ollut 15 omaa lehmää. Maito tulee Asturian alueen tyypilliseltä vuoristolehmärodulta, ”casina”. Lehmät syövät vain paikallista rehua ja ne laiduntavat Asturian alueen vuoristoisilla luonnonniityillä.

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä käytössä

Juuston valmistusprosessi on käsityötä ja tehdään asturialaisella perinteisellä menetelmällä tarkoin määritellyllä tavalla ja prosessi on suojattu Euroopan Unionin nimisuojajärjestelmällä, suojattu alkuperänimitys, lyhenne SAN. EU ylläpitää ns. DOOR- tietokantaa, josta löytyy myös ko. juuston yksityiskohtaiset tiedot. Casin-juusto tuoksuu vahvasti juustolalta tai juuston valmistusprosessilta, jonka loppupuolella juuston pinta myös koristellaan geometrisesti. Joka juuston valmistajalla on lisäksi oma symboli juuston pintaan painettuna. Casin-juuston valmistajia alueella on neljä. Tuotetta myy irtojuustona yksi kauppa Madridissa ja muu myydään pakattuna. Puolet juustosta myydään Asturian maakunnassa ja vientiin menee noin 2 % tuotannosta.

Yritys on hyvä esimerkki lisäarvotuotteen valmistuksesta sekä kahden elinkeinon, matkailu ja ruoka, yhdistelmästä. Senioriyrittäjä on myös esimerkillään vaikuttanut vahvasti koko alueen juustonvalmistuksen kehitykseen ja innostanut muita yrittäjiä. Paitsi juusto niin myös yrittäjä on palkittu useilla huomionosoituksilla merkittävästä maaseudun kehittämiseen vaikuttavasta toiminnasta. Kohteessa käynti avasi tutustujille paitsi yhden yrityksen ja tuotteen tarinan, niin myös sen kuinka paljon merkitystä alueen kehitykselle voi yhdellä aktiivisella henkilöllä olla.

Euroopan maaseutuparlamentista 2019, #ERP, lisätietoa tästä linkistä ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmästä, nimisuojaluokista ja suomalaisista nimisuojatuista tuotteista (joita on yhteensä 12) lisätietoa luettavissa täältä.

  • Valtari, Heidi

    Erityisasiantuntija