Maaseutubarometri 2020: Monipaikkaisuus vahvistunut kansalaisten mielissä

Mies riippukeinussa selailee kännykkää

Suomalaiset kertoivat suhteestaan maaseutuun maaseutubarometrissa. Monipaikkaisuus on vahvistunut kansalaisten mielissä.

Maaseutubarometrissa esitetään laaja-alaisesti suomalaisten omia näkemyksiä maaseudun olemuksesta sekä sen merkityksestä itselle ja yhteiskunnalle. Maaseutu nähdään yhä enemmän tulevaisuuden voimavarana ja hyvän elämän paikkana, myös nuorten kaupunkilaisten silmin.

Maaseutubarometri 2020 on Maaseutupolitiikan neuvoston tilaama tutkimus. Se julkaistaan kolmessa osassa, joista ensimäinen lähetetään 17.6. klo 10 osoitteessa www.suomen.tv. Ensimmäisen osan aluksi tutkija Jarkko Pyysiäinen Luonnonvarakeskuksesta avaa meille suomalaisten mielikuvia maaseudusta. Näkyykö kaupungistumisasteen eteneminen ihmisten kokemassa identiteetissä? Mitkä ovat nuorten kaupunkilaisten mielikuvat maaseudusta?

Monipaikkaisuus ja sen myötä myös maaseutu on läsnä yhä useamman kansalaisen arjessa. Se, miten maaseutua hyödynnetään, on muuttumassa. Se merkitsee mahdollisuuksia myös maaseudun kehittämiselle. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen avaa suomalaisten näkemyksiä maaseudun tulevaisuudesta ja kehittämisestä. Kysely osoittaa suomalaisten maaseutukuvan monipuolistuneen; luonnon, perinteiden, aitouden ja vapauden rinnalle nostetaan muun muassa avoimuus ja kulttuuritekijät.

Tulosten esittelyn jälkeen kuullaan professori Sami Moision, erikoistutkija ja citymaalainen Sirkku Varjosen sekä kuntajohtaja Markus Hirvosen kommenttipuheenvuorot, jonka jälkeen keskustellaan yhdessä katsojien kanssa. Lähetyksen aikana on mahdollista esittää kysymyksiä niin tutkijoille kuin kommenttipuheenvuorojen pitäjille.

Lähetyksen juontaa Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry:stä ja maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkostosta. Lähetys toteutetaan Digiviestintäkeskuksen (DVK) alustalla osoitteessa www.suomen.tv. Lähetys alkaa 17.6. klo 10.00 ja päättyy 11:30.

Ohjelma

Klo 10.00 Aloitus

Klo 10.03 Maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän avauspuheenvuoro.

Klo 10.10 Tutkija Jarkko Pyysiäinen Luonnonvarakeskuksesta esittää Maaseutubarometrin 2020 tuloksia maaseudun mielikuvista ja kansalaisten identiteetistä.

Klo 10.27 Tutkijaprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta esittää Maaseutubarometrin 2020 tuloksia kansalaisten näkemyksistä maaseudun tulevaisuudesta ja kehittämisestä.

Klo 10.44 Jarkko Pyysiäinen ja Hilkka Vihinen vastaavat katsojien kysymyksiin.

Klo 10.52 Aluesuunnittelun ja -politiikan professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta kommentoi Maaseutubarometrin 2020 tuloksia aluekehittämisen näkökulmasta.

Klo 11.04 Sosiaalipsykologi ja maahanmuuton tutkija, citymaalainen Sirkku Varjonen kommentoi tuloksia monipaikkaisuusnäkökulmasta.

Klo 11.16 Juukan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kommentoi tuloksia maaseutukunnan näkökulmasta.

Klo 11.28 Keskustelua ja vastauksia katsojien kysymyksiin. Juontajana ja puheenjohtajana toimii Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry:stä.

Klo 11.45 Lopetus

Lisätietoja:

Christell Åström, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2030, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Antonia Husberg, maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi@mmm.fi